fallback

България отпадна от класация на най-иновативните икономики в света

Лидер в Bloomberg Innovation Index за 2017 г. за поредна година остава Южна Корея

13:45 | 18.01.17 г. 6
Автор - снимка
Редактор

България отпадна от класацията на 50-те най-иновативни икономики в света за 2017 г., сочи индекс на Bloomberg. Миналата година страната бе на 42-ро място в ранглистата, като тогава дори заемаше 25-та позиция от гледна точка на добавената стойност на производството. Отчетеното ни тогава слабо представяне в разходите за проучвания и развитие обаче може би е една от причините страната тази година да не присъства в класацията.

За сметка на това държавите от Скандинавския полуостров все повече се засилват. В битката на най-иновативните идеи Швеция вече заема 2-ро място, а Финландия влезе в топ 5 на Bloomberg Innovation Index за 2017 г. Индексът оценява икономиките, базирайки се на фактори като проучвания и разходи за развитие, както и концентрация на високотехнологични публични компании.

Южна Корея продължава да е лидер в класацията, заемайки първо място по интензитет на проучванията и развитията, добавената стойност на производството и патентната активност. Страната е и в топ 5 по гъстота на високите технологии, както и на ефективността на висше образование и проучвания. Отбелязва се и лек напредък при производителността, вече заемайки 32-ра позиция в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:59 | 13.09.22 г.
fallback